پیشرفت AS
نحوه پیشرفت یا تغییرات اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) در طول زمان میتواند برای افراد مختلف متفاوت باشد. که در ادامه بررسی خواهیم کرد...
برخی از افراد هرگز علائمی فراتر از کمردرد و سفتی ندارند که میآیند و میروند. ولی برخی دیگر ممکن است مشکلات حرکتی، قوز کمر یا مشکلات چشمی، گوارشی یا عصبی پیدا کنند.
AS اولیه
AS نوعی آرتریت است که باعث التهاب در امتداد ستون فقرات شده و اغلب در مفاصل ساکروایلیاک در پایه ستون فقرات شروع میشود. این درد برخلاف کمردرد ناشی از آسیب یا ورزش زیاد، با گذشت زمان از بین نمیرود. اما بیماران میتوانند دورههای بدون علائم را بین دورههای التهاب تجربه کنند.
AS اولیه
درد AS اولیه ممکن است از یک طرف شروع شود، و به مرور زمان به هر دو طرف منتقل شود. ممکن است به باسن سرایت کند.
با پیشرفت AS بدن شما انرژی بیشتری برای مبارزه با التهاب مصرف میکند، در نتیجه ممکن است احساس خستگی بیشتری کنید.
درمان AS اولیه
پزشک درد و التهابها را با داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن کنترل میکند. ورزش نیز بخشی از درمان AS محسوب شده و مانع پیشرفت بیماری و درد و سفتی میشود. ترکیبی از تمرینات هوازی، قدرتی، کششی و تعادلی بهترین ورزش برای AS است.
تغذیه AS اولیه
یک رژیم غذایی ضدالتهابی ممکن است مانع پیشرفت AS شود. خوراکیهایی مانند سبزیهای برگدار، سبزیجات با رنگ روشن مانند فلفل و گوجه فرنگی، و خانواده کلم مناسب است. همچنین باید از غذاهای حاوی شکر زیاد، آرد سفید، چربیهای ناسالم و افزودنیهای شیمیایی و البته سیگار کشیدن پرهیز کنید.
مراحل AS
AS اغلب به آرامی از پایه ستون فقرات به سمت گردن حرکت می کند. آزمایشهای تصویربرداری مانند MRI میتواند نشان دهد که پیشرفت بیماری بر اساس میزان آسیبدیدگی ستون فقرات چقدر جدی است. البته تغییرات ستون فقرات در چند سال اول کمتر دیده میشوند، اما سپس بیشتر قابل مشاهده هستند.
آسیبهای AS
اگر التهاب ناشی از AS بدتر شود، ممکن است علاوه بر ستون فقرات، سایر قسمتهای بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. آسیبها اغلب در نقاطی که رباطها و تاندونها به استخوانهای شما میچسبند، اتفاق میافتد و ممکن است در دندهها، شانهها، باسن، رانها و پاشنه پای خود درد یا التهاب داشته باشید.
مشکلات چشم و AS
حدود یک سوم افراد مبتلا به AS حداقل یک بار دچار التهاب چشم میشوند که اغلب در عنبیه است و علائم آن عبارتند از درد، قرمزی چشم و آبریزش، تاری دید و حساسیت به نور. اگر این اتفاق برای شما رخ داد، فوراً به پزشک مراجعه کنید تا به آسیبهای جدی بینایی منجر نشود.
گوارش و AS
تا 70 درصد از بیماران AS دارای التهاب در دستگاه گوارش خود هستند، اگرچه بسیاری از آنها هیچ علامتی را متوجه نمیشوند. تا 10 درصد بیماران AS به بیماریهای التهابی روده (IBD) مانند کرون یا کولیت اولسراتیو مبتلا میشوند. و حدود 10 درصد از بیماران AS به پسوریازیس نیز مبتلا میشوند.
داروهای AS
داروهای NSAID که در درمان AS به کار میروند، میتوانند عوارض جانبی همچون آسیب به کبد و کلیه به همراه داشته باشند. پس حتماً آنها را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. اگر این داروها برای شما مناسب نبود، پزشک ممکن است داروهای بیولوژیک را به عنوان داروهای قویتر پیشنهاد کند.
داروهای بیولوژیک
داروهای مهارکننده فاکتور نکروز تومور (TNFi) عبارتند از: آدالیموماب (Humira)- سرتولیزوماب- (Cimzia) اتانرسپت (Enbrel) - گلیموماب (Simponi/Simponi Aria) - اینفلیکسیماب (رمیکید). مهارکننده IL-17 نیز شامل ایکسیکیزوماب (Taltz) یا سکوکینوماب (Cosentyx) هستند.
AS پیشرفته
اگر AS پیشرفتهتر دارید، ممکن است پزشک به شما بگوید که ستون فقرات شما جوش خورده است. این زمانی اتفاق میافتد که استخوان جدید بین برخی از استخوانهای کوچکی که ستون فقرات شما را تشکیل میدهند رشد میکند و آنها را به هم پیوند میزند و به حرکت کمتر ستون فقرات منجر میشود.
درمان AS پیشرفته
در درمان AS پیشرفته، جراحی فیوژن یکی از راههاست اما با ریسکهایی همراه است. فیزیوتراپی میتواند یکی از راههای کمک کننده باشد. چنانچه فشارهای وارده از تغییر حالت ستون فقرات به سخت شدن تنفس منجر شود، یک درمانگر تنفسی میتواند به تنفس راحتتر شما کمک کند.
عوارض AS پیشرفته
اگر AS پیشرفته اعصاب پایه ستون فقرات را زخمی میکند، میتواند منجر به مشکلات عصبی همچون بی اختیاری، مشکلات جنسی، و درد و ضعف در پاها شود. اگر این اتفاق بیفتد، برای مدیریت علائم باید با یک متخصص مغز و اعصاب در ارتباط باشید. البته این عوارض بسیار نادر هستند.
کپشن:
۳ نکته بسیار مهم در کپشن:
اول: عزیزان مهم نیست که در چه مرحلهای از بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان هستید، چون در هر صورت پایبندی به درمان بسیار مهم است و از بروز مشکلات جدی پیشگیری میکند. داروهای پزشک میتوانند پیشرفت AS را کنترل کنند. ورزش و فیزیوتراپی هم میتوانند به شما برای مقابله با اثرات آن روی بدن کمک کنند.
دوم: نکته مهم دیگر این است که حتی اگر علائم افراد مبتلا به AS کاهش یافته یا از بین رفته، باید همچنان برنامه درمانی خود را دنبال کنند، زیرا با قطع یکباره داروها ممکن است بیماریشان در عرض یک سال عود کند. در چنین مواردی در صورت نیاز پزشک میتواند دوز داروی شما را کاهش دهد.
سوم: پس هر زمان متوجه علائم جدید یا تشدید علام خود شدید، یا مشکلات تنفسی، مشکلات بینایی، درد در قفسه سینه، درد شدید در کمر یا مفاصل، کاهش وزن بی دلیل، و سفت شدن قابل توجه ستون فقرات را تجربه کردید، حتماً فوراً با پزشک خود مراجعه کنید تا در اسرع وقت مسیر درمانی لازم را برای شما تعیین کند.
برای گرفتن مشاوره در این زمینه میتوانید از طریق راههای تماس ذکر شده در وبسایت، با مطب دکتر دولتشاهی، فوق تخصص روماتولوژی در ارتباط باشید.